sunnuntai 15. joulukuuta 2024

Kuis tuttu?

Kuis tuttu on valkojuuri?
Itselle eiliseen saakka tuntemattomuus,
mutta jatkoon meni heittäen, niin raakana dippijuureksena,
kuin uunijuureksena. 

Ulkomuoto ja väritys lantun, mutta sisällä tutut juuren raidat. 
Maku makeampi kuin bataatin
- sellainen irtokarkkimainen!
Sama ihana maku säilyy uunissakin.
Kun en ollut siitä varma, niin laitoin värikkäämpiä kavereita mukaan. 

Samalla vähän treeniä jouluun...
sillä meillä ei tykätä laatikoista, no ei kai...
Kun en koskaan jälkikasvullekaan niitä tehnyt
(kun et itse tykännyt - niin jätin opettamatta muillekin)
 
Meillä on juurekset jouluna olleet ainakin vuosikymmenen "ranskalaisina"
Repolaisten Joulun this or that
linkistä avautuu vanha haastepostaus "joulun valinnoista"
jos kiinnostaa!!
Ja olisi kiva, jos joku vaikka innostuisi tekemään kyseisen haasteen nyt vuuonna 2024!!

Maustaminen on aikas runsasta, varsinkin kuivattujen yrttien suhteen...
ja maku on kyllä aikas bueno uunin jälkeenkin. 

Eli joulupöydässä taasen ranskalaiset laatikoiden sijaan... 
Raitajuurta on ehdottomasti saatava - se piparminttu-väreineen jo tuo joulun!!

Skippasin töissäkin tarjotun jouluaterian... tai no, 
otin kyllä uunilohta ja salaatteja!!
Ei vaan uppoa lootat, ei!!
Mummi ei opettanut!

38 kommenttia:

  1. Valkojuuri, taas oppi uutta. En ole kuullutkaan moisesta.
    Täytyypä silmäillä kaupasta näkyykö.
    Tiekkö meillä menee nykyään niin
    vähän joululaatikoita, ennen tein kaikenmaailman lootat.
    Mutta nyt ne eivät uppoa enään.
    Muutaman perunalaatikon ostan ja lanttulaatikko on hyvää siitä tykkään.
    Mutta nämä sinun kasvispeti näyttää syötävän hyvälle😋
    Mukavia puuhia viikkoosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olit muuten mielessä... sulla on kirppareilla haukan silmät ja mulla heviosastolla ja puutarhamyymälöissä - hih...

      Poista
  2. Enpä ole tainnut nähdä tuota valkojuurta, kuulostaa hyvältä.Uunijuurekset💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusi tuttavuus oli mullekin... bongaan kyllä helposti kaiken ennennäkemättömän...
      ja ne suorastaan hyppää ostoskoriin!

      Poista
  3. Voi olla että olen kuullut...muuten täysin outo! Nuo sun uunijuurekset, ovat niin lähellä mutta niin kaukana. Meillä 2 teinipoikaa haluaa kermaperunoita kinkun kans ja graavilohta kuluu joulupöydässä niinkuin kalaa muulloinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teinien myötä meilläkin menuu sai uutta sisältöä... lie ollut nuorimmainen, joka joskus sanoi, että miksei noi lantut sun muut vois olla silloisessa muodossa, että niitä vois syödäkkin.. siitä se ajatus sitten lähti ja on säilynyt...

      Poista
  4. Valkojuuri on mulle ihan outo, en edes tiennyt sen olemassaoloa, mutta nyt tiedän, aina oppii uutta. Meillä syödään jouluna ainakin lanttulaatikkoa ja porkkanalaatikkoa, joskus jotain muitakin kuten peruna ja bataatti laatikoita. Äiti aina teki laatikoita ja siitä se perinne on meille tullut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusi oli mullekin... haukansilmin tutkailen aina hevi-osastot ja puutarhan tarjonnan.
      Mun äiti ei ole tainnut koskaan tehdä laatikoita, ei järin mummikaan... itse kerran yritin, heh heh... yritykseksi jäi...

      Poista
  5. Hih, hyvä terveellinen vaihtoehto ranskanperunoiksi 🍎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sana "ranskis" taitaa tehdä sen houkuttelevuuden teineillekin... hih...

      Poista
  6. Ei ole valkojuuri entuudestaan tuttu ja olen pitänyt bataattiakin vähän turhan makeana juureksena. Joskus silloin kun bataattiranskikset tuli muotiin olin vähän pettynyt niiden makuun. Mutta makuasioista ei kannata kiistellä :-).
    Meillä on aina syöty perinteiset joululaatikot niin kotona kuin omassa kodissanakin. Ja pitkään tein kaikki itse alusta loppuun , mutta nykyään ostan ne äitien tekemät. En ehkä ihan laiskuuttani vaan siksi että laatikoita kuluu niin vähän kun on kaikkea muutakin hyvää tarjolla enkä tykkää kuitenkaan syödä jouluruokia loppiaiseen asti :-).
    Onneksi nykyään ollaan jo avarakatseisia ja syödään sitä mikä tuntuu omalta .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bataatin makeudesta en muuten ittekään oikein tykkää... tämä valkojuuri on ihan eritavalla makea - sellainen rouskuvan makea, ei sellainen täyteläisen makea kuten bataatti. Heh heh... ompas vaikea selittää... ehkä tulkitsisin että kuin sweet & sour kyssakaali.
      Testaa, jos osuu silmiin... Juu - ei tosiaan jouluruokia edes tapaniin saakka... uudenlainen menuu tarttee olla...
      Ja totta, ruokakulttuurit ovat sekoittuneet, mieltymykset meiltä ja muualta... onkohan mämmiin vielä mikään muu maa ihastunut?

      Poista
  7. Minulle myös outo mutta ei kauaa sillä aoin ihan ehdottomasti kokeilla . Meillä syödään paljon uunijuureksia etenkin talvella . Nyt tosin kun remontti on vieläkin kesken niin ei ole voinut oikein mitään tehdä .
    Meillä ei ole syöty perinteisiä jouluruokia 27 vuoteen . Ne vaihtuivat ensimmäisen vuoden jälkeen kun pojat oli Suomessa. He ovat veljeksiä ja adoptoitu. Totesimme että miksi me emme voisi tehdä yhteisiä perinteitä myös ruuan suhteen . Emme ole katuneet kertaakaan sen jälkeen . Se että suurempi töisiä nämä meidän on mutta....❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi - olisipa ihana kuulla ja nähdäkin teidän jouluperinneruokia - rakastan juuri erilaisien ruokien ja ruokakulttuurien sekoittamista päätavoitteena, että KAIKILLE MAISTUU!

      Poista
  8. Kiva löytää uusia juureksia. Tätä en olekaan aiemmin kokeillut, mutta nyt lähden metsästämään kaupasta. Pidän tosi paljon uunijuureksista ja teen itsekin usein samanlaisia uuniruokia kuin tässä sun kuvassa. Että ei kun kauppaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on hevihaukan silmät.... itsellekin oli uusi tuttavuus - ja tutustuminen jatkuu, miellytti!!

      Poista
  9. En ole kuullut, en nähnyt. Pitäisi varmaan suoriutua isompaan kauppaan, jos haluaisi ostaa. Huomenna ohitan ainakin S-marketin ja Prisman, mutta taitavat valkojuuret jäädä hankkimatta. Joulunalusviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ollut minäkään ja en edelleenkään ole isoissakaan kaupoissa nähnyt - se on tuo meidän AARREAITTA, puutarhan outletmyymälä!

      Poista
  10. Outo on valkojuuri. Herkullisen näköisiä ranskalaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outo oli mullekin, mutta hevihaukan silmät näkee aina ennennäkemättömän ja iskee kiinni!!

      Poista
  11. Valkojuuri on ihan tuntematon!
    Meillä nuoriso syö perunalaatikkoa, mies sen lisäksi lanttulaatikkoa ja minä ihan mitä vaan joululaatikoita. Meilläkin varmasti uppoaisi juurekset paremmin ranskalaisina. Meidän uunijuurekset tulevat yleensä kaupan pakastealtaasta ja ovat siksi vähän rajoitetumpia. Voisihan sitä yrittää tsempata ja alkaa tekemään niitä itsekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin taisi olla se sana "ranskis" kun alkoi juures kuin juures upota aikoinaan omaan nuorisoon ja nyttemmin jo sitten tähän seuraavan sukupolven nuorisoon...

      Poista
  12. Valkojuuresta kuulen ensimmäistä kertaa. Kiva tapa tehdä "ranskalaisia".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusi tuttavuus oli mullekin, mutta tutustuminen jatkuu....

      Poista
  13. Never höörd :) Näyttää ulkoapäin lantulta, joka on myös oikein makoisa juures. Muistan, kun lapsena ollessani äiti raastoi raakaa lanttua veitsellä ja syötti sitä minulle, odotin annosta suu avoinna kuin linnunpoika :)
    Tekisi niin mieli valmistaa kaikkea muuta jouluksi kuin perinteisiä ruokia, kuten punajuuri- ja bataattivuokia ja vaikka näitä ranskalaisia, mutta perinteiset lanttu- ja porkkanalaatikot taitaa vallata joulupöydän. Kun ei ole itse päättämässä mitä syödään. Taidan pakata raaka-aineet ja ohjeet kuitenkin mukaan, jos vaikka joulupäivän viettäisin köökissä kokkaillen. Tykkäisköhän lapset tuosta makeasta valkojuuresta, jos kaupasta sattuisin löytämään.... Hmm, pitääpä laittaa listalle valkojuuri sekin. Ihana kun siult saa näitä uusia ideoita roppakaupalla <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih - en ole muistanutkaan raastaa lanttua pitkään aikaan... mulla on kyllä sellainen "spagettikonekin" - sillä tein yhteen vaiheeseen vaikka mistä juureksesta spagettia, täytyy kaivaa esille.
      No - suurimman osan vuodesta saa itse vaikuttaa syömisiin, joten eikös ole ihanaa päästä valmiille... ja äidillesi tulee hyvä mieli, kun saa laittaa... heh heh... mullekin tulee hyvä mieli, kun koko sakki kokoontuu meille.... itse yritän miettiä helppoja ja ennalta valmisteltavia sapuskoita, että saa nauttia sitten rakkaitten seurasta itsekin h-hetken!
      Valkojuuri oli mullekin ihan uusi tuttavuus - jatkan tutustumista, en tosin ole nähnyt kaupoissa. Meilläkun on tuo ihanuus, lähipuutarhan outlet!

      Poista
  14. Ei ollut tuttu minullekaan, mutta herkulliselta näyttää, kuten kaikki muukin näissä kuvissa.
    Tuli hirmuinen nälkä, vaikka juuri olen aamukahvin juonut. :)
    Ihanaa päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi - mutta arvaa mitä JÄRKYTTÄVÄÄ on tapahtunut... mun lakatut puolukat on heitetty roskiin...
      Ukkokulta oli siivonnut varastoa ja kattonut kenkälaatikkoon jossa oli jotain kuivuneita lehtiä... viskasi roskikseen...
      Ilmeisesti eivät olleet säilyneet.... mites sulla? Oletko jo kurkannut?

      Poista
    2. Oi hyvänen aika, onpa hyvä, että muistutit!! Kävin niitä tsekkaamassa ehkä pari viikkoa sitten, mutta nyt olisin jo unohtanut tässä joulunalus-, pakkas- ja lumentulotohinassa. Täytyypä mennä tarkistamaan! Ovat laatikossa viileässä ruokakomerossa.

      Poista
  15. Tuttu juures ja uunijuurekset ovat ihania 💚! Me ollaan laatikkokansaa eli niitä meillä on Jouluna, mutta ei rosollia ikinä vaan uunipunajuuuria karamellisoituneina ja ne loppuvat melkein ekana 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ensimmäinen jolle valkojuuri on tuttu - ihanaa!! Minäkin jatkan ihan innoissani tutustumista!
      Punajuurinopat aurajuustolla on meidän herkku... karamellisoituneena kuulostaa myös nautinnolliselta.

      Poista
  16. Onpa kiva idea nuo juuresranskalaiset, menee ehdottomasti kokeiluun täälläkin. Samoin kuin valkojuuret, jos vaan jostain onnistun löytämään.
    Kiitos siis vinkeistä.

    Laatikot on meilläkin vähän sellainen juu vai ei-juttu. Jonkun lusikallisen niitä syö (ennen kuin selkäänsä ottaa :D), mutta siinä se. Kokkikartano onneksi hoitaa senkin homman mallikkaasti, ettei tarvi itse edes yrittää. Samoin rosolli on "välttämätön paha", jota sellaisenaan tuskin tulisi syötyä, mutta punajuurikermavaahto hoitaa homman.

    Salaatteja ja kalaa kun on pöydässä (ja jatkossa toivottavasti noita uunijuureksia), sillä pärjäilee pitkälle.

    Mukavaa joulunaikaa!


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä sen sanoit - salaatit ja kala... ne on kyllä ehdoton ykkönen, niin jouluna kuin kaikkina muinakin aikoina.
      Meillä jouluun kuulunut aina myös kalkkuna... savustettuna aiemmin lähitilalta, mutta tänä vuonna aion loihtia itse rullan - saas nähdä kuin käy... bloginimikin on räpeltää - joten eiköhän siitä jonkinmoinen räpellys tulene.
      Ihanaa Joulunaikaa teille!

      Poista
  17. Tätä pitää testata. Ikinä kuullutkaan, mutta noin periaatteessa olen yleisesti kova juuresten ystävä. Tuollaiset ranskalaiset uppoaisivat minuunkin. Seuraava selvitettävä asia on, että mistähän tuollaista valkojuurta löytää.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outo oli minullekin, mutta mulle on kehittynyt HeviHaukan silmät... kaupoissa en ole nähnyt - meillä on oikean aarreaitta, puutarhan outlet myymälä työmatkan varrella, kerran pari viikossa siellä tämä haukka lentelee... Tunnelmallista joulunaikaa!

      Poista
  18. Valkojuuresta en ole kuullutkaan, ehkä se on aneeminen raitajuuri;) Itsekseni joulua vietän. Käyn tietysti kuuntelemassa Joulurauhan julistuksen kun nyt olen täällä pelipaikalla. Aatton ruokana mulla on poronsisäfile ja kermahaudutetut suppilovahverot, ehkä keitetty peruna vielä kylkeen. Muut päivät syön sitten mitä sattuu tekemään mieli, vaikka tomaattikeittoa Jalostajan valmispussi. Ne on käteviä.
    Ihanaa joulunaikaa koko porukallesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih - aneeminen raitajuuri kuulosti hauskalta, mutta siinä ne vierekkäin myymälässä omissa kasoissaan komeilee ja ihan ovat erimakuisia.
      Pitäisiköhän laittaa "neilikka" rintapieleen joulurauhan julistukseen, että tunnistaisimme toisemme. Se on ollut myös meillä perinne, jo 33-vuotta... onkohan vain 2-3 jäänyt matkojen vuoksi väliin... siis satoi tai paistoi, söi hevonen Tuomiokirkon edessä ruohoa tai lunta... monenmoisia säitä. Poroa - namskis.. meillä sitä vain leikkeileinä jonkinmoisessa napostelujutussa, en ole muotoa vielä keksinyt...
      Ihanaa joulunaikaa - ehkä kohtaamme!

      Poista
    2. Mulla on mun Beatles Yellow Submarine lapaset tunnisteena. Jos vaikka sattui tv-kameraan niin kaverit näkee. Ne on mun blogissa 1.4.2024 postauksessa.

      Poista

Kiitos kiinnostuksestasi sivujani kohtaan.
Pienen pienikin kommentti
lämmittää AINA SUURESTI mieltä!

Näitä on luettu ja tutkittu eniten

Muuta kuin hummusta

Miten olenkin unohtanut kikherneet??? Jossain vaiheessa nämä herneet "rokkasi" vähän joka paikassa! Hummustakin tuli "sauvase...