perjantai 30. elokuuta 2024

(Sato)kausisoppaa


Muutama postaus taaksepäin oli "puhetta" vuodenaika sapuskoista.
Joulusta ja pääsiäisestä "puhuttaessa" tulee vastauksia kuin apteekin hyllyltä.

Itte olen jotenkin niin innoissani tästä loppukesästä ja syksystä, 
kun sekä puutarhan-, että kaupan hyllyt notkuu kotimaisia tuoreuksia edulliseen hintaan.

Oma ryytimaa on kyllä tyhjennetty jo... jokunen "salaatin haiven" enää yrittää puskea mullan joukosta! 


Kotini ja pari työkohdetta sijoittuvat onnellisten "Tähtien alle"!
Sillä Lindroosin puutarha (ei kaupallista yhteistyötä) osuu ainakin kerran,
joskus jopa kaksi kertaa viikossa matkan varrelle
 ja siellä on euron pusseja tai eurolla kilo ties vaikka ja mitä... 

Eilen nuo kukkakaalit eurolla ja toisessa €pussissa bataatti,lanttu&porkkanat.
Mukaanhan ne tarttui... aloin nähdä niissä ihan sosekeiton...
Eli lähikauppaan hakemaan Koskenlaskijaa
 - muuta en sosekeittoon vihannesten lisäksi tartte... 


Kaupasta mukaan tarttui Hevihävikki - nehän sopisi soppaan myös.

Meillä syödään tosi paljon vihanneksia, kaalia ym.
Joten aina kurkkaan Eilisen Tähdet tai Hevihävikin, 0,65/kilohinta!
Kaaleja siellä on lähes aina!!


"Kovuus"järjestyksessä kiehumaan, ensin lantut - hetken kuluttua porkkanat.
Sitten kukkakaalit &bataatit.
Keittojuurekset viimeisenä ja hetken kuluttua jo pilkottu Koskenlaskija


Sauvasekoittimelle hommia ja sitpä olikin vuorossa jo lusikkahommat!

Sosekeitot - wokit- vihannespannarit, vohvelit & munakkaat vihanneksista on siis meillä SYYSherkkuja
- Satokauden ja edullisten tuoreuksien inspiroimia!


Kattilassa ei niin kaunista,
 mutta lautasella onneksi
pienin raejuusto&yrttivärityksin silmällekin sirompaa!!

27 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää! Kivaa alkavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Ai että, ihan täällä suussa maistuu 👍 nami nami. sosekeitot ihan huippuja kun niihin voi laittaa melkein mitä vaan 😊

    VastaaPoista
  3. Sosekeitto hellii vatsaa ja juusto antaa siihen kivasti makua. Jos ensi viikko olisi rauhallisempi ja ennättäisin kokkailemaan kasviksista keittoa, olisi ruokaa useammaksi päiväksi :) Huomenna ollaan menossa mussukoiden luo yökylään ja vanhempi nelivuotias oli kysynyt heti "Mitä me syödään?" Ü
    En tiiä onko polkaistava tai teille ennestään tuttu Arpaisten vaellusreitti, mutta kun just sellaisesta "kuulin" niin vinkkasen tähän samalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, 😊, ruoka on kyllä tärkeä juttu - yhdessä niin kiva myös kokkailla pikkukokkien kera!
      Mitäs te söitte?
      Ja hei ISOSTI KIITOS, googgeloin heti tuon Arpaisten reitin ja menee "jatkoon".
      Pandoja vain käyty siellä pariin otteeseen juuri pikkuväen kanssa katsomassa - mutta ehdottomasti olisi hyviä fillarireittejä (katsoin jo karttaselaimen avulla polkujakin) ja ennennäkemättömiä!

      Poista
  4. Nam!! Lapseni nimittivät tuota aurinkosopaksi ja toivoivat usein nimenomaan koulujen alkamisen jälkeen eli silloin, kun satokausi on vielä parhaimmillaan ja juureksia yms saa edullisesti. Täytyykin ensi viikolle pistää mieleen, kun palaamme töihin loman jälkeen. Kun kumpikin joutuu kuljettamaan eväitä töihin, on kiva napsia ideoita helpoista eväistä, joita pystyy syömään päivän pari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin kuskaan lounaan töihin... keitot, munakaspannarit ja salaatit helppoja.
      Aurinkosoppa on ihana nimi - punajuuresta saa "Ruskasoppaa"... ystäväni antama nimitys! Niitä aikoja kohden...

      Poista
  5. Näyttää kyllä ihanalta.
    Minä olen löytänyt keittoruoat laihdutuskuurini myötä. Nyt taitaa tämä muori olla vähän yli 10 kg pienempi kuin vuosi titten.
    Yritin muistella niitä sinun kaaliruokiesi soosseja kaupassa. Mitä suosittelisit ostamaan???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upeaa kevennystä - ihailen ja ruokaremontti on varmaan tehnyt muutoinkin hyvää.
      Pestoja saa helposti kaupastakin, punaista/vihreää (mulla on nyt omasta takaa vihreää, kun kaikki yrtit "pestosin")
      Mexicolaiset salsasoosit (juusto, guacamole ja perus punainen) antaa kivasti kaalille potkua. Juustosoosia käytän paljon ja siihen sekoitan myös tuorejuustoja, mozzarellaa. Sriracha soosit myös, punainen ja keltainen - jos haluaa enemmän potkua. Kaalikiekot niin puna-, valko- kuin kukkakaalista soosein ja "pizzaraäyttein" on kyllä niin hyviä... jäävuori salaatista tehnyt nyt kääryleitä samaan tapaan...

      Poista
  6. Herkullista ja terveellistä! Itse en pystyisi juuri tuota syömään. Se on joku autoimmuunireaktio; elimistöni ei pysty käsittelemään bataatin sakkaroosia. Jos syön vähänkin, parin tunnin päästä alan oksentamaan ja oksennan loppupäivän. Varsinaisia bataattiallergioitakin on joillakin ihmisillä. Toivottavasti et lukenut tätä syödessäsi, kun meni jutut vähän ällön puolelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sit vaan bataatit pois - onneksi on selvinnyt mistä johtuu!! Raju reaktio....
      Itsekään en voi laittaa paljon bataattia, kun jotenkin äklöttää se makeus... kunnon ruoassa en siis siedä makeutta, esim. ananasta en voi laittaa edes salaattiin - tulee vain äklötys!! Mutta ei muita reaktioita!

      Poista
  7. Meillä menee sosesoppaa koko vuoden kun siihen saa niin kätevästi kätkettyä ne kakkosluokankin kasvikset. Mutta mietin mikä olisi varsinaista syksyn ruokaa ja kyllä se sinne kaalin suuntaan kääntyy. Teen ainakin kerran syksyllä pellillisen kaalikääryleitä ja kaalilaatikkoa ja viime viikolla leivoin kaalipiirakkaa. Hapankaalia tehdään myös ämpärillinen. Nyt kaali maksoi jotain 70 senttiä kilo :-) eli hyvää ja halpaa.
    Parhaillaan kesäkurpitsaa puskee puutarhasta niin paljon, että sitä voi/pitää hukuttaa ihan joka ruokaan.
    Ja pakko vielä mainita punajuuret; nekin kuuluvat minusta paremmin syksyyn kuin jouluun. Rosolli oli lapsuuden herkkuruokia ; outo lapsi :-).
    Syksy on ilman muuta parasta ruoka-aikaa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksy on todella parasta ruoka-aikaa, vaikka ympärivuoden meilläkin sosesoppa, pannareita, kasvispihviä, munakkaita niistä tehdään ja juurikin tuo, kun 2-luokka, hevihävikit uppoaa niihin mainiosti. Minä tein viikolla jäävuorisalaatista "kaalikääryleitä" - sekä kylmänä, että uunin kautta.. perinteisemmät reseptit ei oikein onnistu...
      Punajuuri on yksi suosikki - siitä tulee myös ihanaa spagettia... hommasin joskus sellaisen spagetti"koneen" ja ystäväni nimitti punajuurikeiton (vuohenjuustolla suurustettu) Ruskakeitoksi... miehensä "tuskakeitoksi" - kun aina rouvat niitä "terveellisyyksiä" miettivät, heh heh...

      Poista
  8. Ai miten ihanan näköistä. Söisin heti, jos olisin siellä :D

    VastaaPoista
  9. Silmälle siro annos toden totta! Ihanan keltainen lautasellinen, oikeastaan jo vähän ruskan sävyä. Kaalista minäkin tykkään, mutta enemmän kallistun kaalilaatikon ja piirakoiden puoleen. Mies vähän karsastaa sosekeittoja eikä niitä sitten meillä harrasteta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen tainnut onnistua siedättämään tuon Ukkokullan... paljon juustoa vaan, niin kaikesta tulee hyvää!!

      Poista
  10. Ihanan näköinen keitto ja taatusti myös maittavaa ja hyvää.

    VastaaPoista
  11. Ihana soppa! Sosekeittojen tekeminen ei olisi hirveän iso ponnistus, mutta ilmeisesti kuitenkin liian iso, kun mieluummin ostan kaupasta valmiita sosekeittoja kuin valmistan itse. 😅

    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 😋 - minä olen niin pirskatin pihi, etten raski niitä ostaa.... keitän aina isossa 5l kattilassa,,,, no, en sentään täyttä.
      Äidille vien aina - hälle huonojen hampaiden vuoksi niin mieluisaa ruokaa...

      Poista
  12. Herkullisen näköistä - Ihanaa syksyä sinulle ❤️

    VastaaPoista
  13. On niin syötävän herkkua. Tykkään tehdä itsekin.

    VastaaPoista

Kiitos kiinnostuksestasi sivujani kohtaan.
Pienen pienikin kommentti
lämmittää AINA SUURESTI mieltä!

Näitä on luettu ja tutkittu eniten

Kanootin kapean uunihin

Kanootin kapean uunihin aion... Eikös näytäkin ihan kanooteilta... niin oli pitkiä nämä pitkät kiinankaalin puolikkaat. Ajattelin "kala...