perjantai 29. huhtikuuta 2022

Wappua….

Kevättäkö ilmassa, kun puukauha heiluu jo kuuden aikaan kädessä 
ja Altamuran aidot durumjauhot spelttijauhojen kanssa alkavat saostua niin ikään
Puglialaisen neitsytoliiviöljyn kera focaccia taikinaksi
- joka yllättää oikeasti kuohkeudellaan...
Ne kohosivat ennätysajassa ja leivistä tuli suuremmat kuin yleensä... 
eli kyllä niissä aidoissa ainesosissa on eroja...

klo 7.52 tuli jo toinenkin leipä uunista ja sen lämpimäisen kanssa lähdin työmatkalle...
en edes myöhästynyt, vaikka leipä ennättää kyllä jäähtyä, kun vasta puolilta päivin lounastamme luonnon helmassa Sauvon perukoilla.
Alkamassa on uusi mielenkiintoinen hanke...

Että mä tykkään näistä kukka Focaccioista
- mietteissä oli tehdä kyllä Dino-leipäset huomenna saapuville pikkupojille...
mutta en nyt ainakaan aamutuimaan siinä onnistunut... ehkä huomenna, tai sitten syödään vain kukkia!!

Leipästen ja oman kuvan kera toivotan kaikille ihanille lukijoilleni ja blogissa vieraileville mitä rentouttavinta Wappua!!
Minun suun sai hymyyn isännän ostama ilmapallo...
hih... siitä on liki 50-vuotta kun minä olen saanut ilmapallon!!


Tätä Focaccian ohjetta suurinpiirtein noudatan
- mittailematta tosin nykyään, kun sen jotenkin tuntee

4 dl vettä
50 g tuorehiiva
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
5 dl spelttijauhoja
2dl durumjauhoja
4 rkl oliiviöljyä

- kädellä hieman lämpöiseltä tuntuvaan veteen liuota hiiva, suola&hunaja
- puolet jauhoista ja öljy puukauhalla ”vatkaten” kuohkeaksi
– sit maltillisemmin loput jauhot
- kohota puolisen tuntia kipossa,
toinen puoli tuntia levitettynä vuokaan oliiviöljytyn leivinpaperin päällä

- leikkele saksilla/veitsellä vihanneksista, kasviksista koristeita mielen mukaan
- suihki/voitele oliiviöljy ”liimaksi” ja painele koristeet pintaan,
voitele oliiviöljyllä vielä koristeetkin
 ja lopuksi suolarakeita (Himalajan/sormi) maun mukaan

- uuniin puoleksi tunniksi pikkuisen yli 200 asteeseen
- voitele oliiviöljyllä uunista otettua
- nauti

10 kommenttia:

  1. Ne on niin hienoja ,kuin taulut.

    VastaaPoista
  2. Ihania leipiä. Noita on ilo katsellakin. Kukkaisaa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Repu - ittellä on alkanut vaan vahvistua tosiaan tuo ruoan ulkonäkö
      - yrittää ainakin tehdä kaunista, silmänruokaakin... kuvitellen, että sitä syö sitten vähemmän, heh heh...

      Poista
  3. Hyvänen aika mitä leipiä! Sinä se askartelet leipoessakin ;)
    Kaasupalloissa on hauskinta se, kun ne ensin ovat katossa ja kaasun vähetessä (kun pillillä saa sisään lisätäytteeksi ilmaa) pallo muuttuu raskaammaksi ja alkaa vaellella ympäri asuntoa . Sanomme niitä aina vaeltajiksi.
    Mukavaa vapun aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih Sartsa, sinä sen sanoit... askartelen leipoessakin ja ruokaa laittaessa - on kyllä kiva tehdä juuri syötävää/juotavaa silmillekin!

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Jaanalle kiitos ja Wappu oli kyllä aikas Nam-nam ihanien pienten vieraidenkin ansiosta!!
      Iloa toukokuuhusi!

      Poista
  5. Todella hiennot foccaciat! Minun on pitänyt ikuisuus kokeilla tehdä noita kukkafoccacioita, mutta enpä ole saanut aikaiseksi. Onko sinulla jakaa linkkiä käyttämääsi reseptiin?

    Minä saan joka vappu mieheltäni vappupallon. Sen jälkeen kun poikien megalomaaminen vappupallotohotus päättyi, niin hetken mietittiin, että ollaanko me nyt tästä hamaan tappiin saakka ilman vappupalloa ja mies päätti ostaa minulle. Minusta tuskin tulee liaan vanhaa saamaan vappupallo :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Kepponen. Mulla on ikivanha resepti, jota enää silmä/käsi tuntumalla noudatan mittailematta

      Tätä ohjetta suurinpiirtein noudatan
      - mittailematta tosin nykyään, kun sen jotenkin tuntee
      4 dl vettä
      50 g tuorehiiva
      1 tl suolaa
      1 rkl hunajaa tai siirappia
      5 dl selttijauhoja
      2dl durumjauhoja
      4 rkl oliiviöljyä
      - hieman kädessä lämpöiseltä tuntuvaan veteen liuota hiiva, suola&hunaja
      - puolet jauhoista ja öljy puukauhalla ”vatkaten” kuohkeaksi – sit maltillisemmin loput jauhot
      - kohota puolisen tuntia kipossa, toinen puoli tuntia vuokassa, jossa oliiviöljytty leivinpaperi

      - leikkele saksilla/veitsellä vihanneksista, kasviksista koristeita mielen mukaan
      - suihki/voitele oliiviöljy ”liimaksi” ja painele koristeet pintaan, voitele öljyllä vielä koristeetkin
      ja lopuksi suolarakeita (Himalajan/sormi) maun mukaan

      - uuniin puoleksi tunniksi pikkuisen yli 200 asteeseen
      - voitele oliiviöljyllä uunista otettua
      - nauti

      Poista

Kiitos kiinnostuksestasi sivujani kohtaan.
Pienen pienikin kommentti
lämmittää AINA SUURESTI mieltä!

Näitä on luettu ja tutkittu eniten

Timanttinen Kauriin kääntöpiiri

Timanttisiin hetkiin on ihana palata paperillakin. Rovaniemen Napapiirillä on tullut käytyä useinkin, mutta Kauriin kääntöpiirin saavuttamin...