Mikä on suhteesi maksaan?
Milloin viimeksi olet syönyt maksakastiketta?


Ittellä edellisestä kerrasta
varmaan parikymmentä vuotta
ja taas... 😂🤣😅
varmaan parikymmentä vuotta
ja taas... 😂🤣😅

Mutta jos nyt vastaisin ensin ensimmäiseen kysymykseen,
eli suhteeni maksaan.
Se on hyvä, lämmin, hellä
- säännöllinen ja maistuva (näin mietittynä) monella tapaa.
Muoto, jossa maksaa meillä on useimmiten-säännöllisesti
on ohueksi leikatut maksasiivut
ja Ukkokulta grillaa ne runsaan mustapippurin kera.
Paistettua sipulia aina kaveriksi kylkeen/päälle - RUNSAASTI!
Sipuli ja maksa on kyllä ihan bestikset yhdessä.
Ukkokulta lisää tuohon "kolmanneksi pyöräksi"
puolukkahillon (anoppinsa tekemän)
- minä jätän sen maksanautinnostani pois
- pyöritän kenties lisää mustapippuria vielä lautasellakin maksasiivun päälle.

Samat bestikset yhdistyi maksapaloihin pannullakin.
Runsaasti sipulia ja mustapippuria.
Oma kolmas mieluinen "mauste" lienee tomaatti
- sillä jos maksamakkaraa ostan,
niin se on Snellmannin tomaattimaksamakkaraa.
Joulupöytään tulee napattua kalkkunaa Saksan tilalta hakiessa
aina tomaattimaksapateeta.
Mutti-tomaattimurskan/vaiko pyreen...
koko purkin heitin kastikkeeseenkin.
Maksalaatikko... eineksenä menee kylmänä,
muttei kuumana.
Jauhemaksapihvejäkin olen tehnyt lettupannulla
- aikaan, kun omat lapset oli vielä pieniä
- siltä samalta ajalta oli tämä nostalginen soosi...
- jauhemaksasoosi ei oikein ole uponnut koskaan.
Nämä isohkot palaset ihan hyvää pottumuusin ja salaatin kera,
mutta eiköhän se grillattuna tule taas jatkossa olemaan
se normi ja säännöllisyys!!
Runsaasti sipulia ja mustapippuria.
Oma kolmas mieluinen "mauste" lienee tomaatti
- sillä jos maksamakkaraa ostan,
niin se on Snellmannin tomaattimaksamakkaraa.
Joulupöytään tulee napattua kalkkunaa Saksan tilalta hakiessa
aina tomaattimaksapateeta.
Mutti-tomaattimurskan/vaiko pyreen...
koko purkin heitin kastikkeeseenkin.
Maksalaatikko... eineksenä menee kylmänä,
muttei kuumana.
Jauhemaksapihvejäkin olen tehnyt lettupannulla
- aikaan, kun omat lapset oli vielä pieniä
- siltä samalta ajalta oli tämä nostalginen soosi...
- jauhemaksasoosi ei oikein ole uponnut koskaan.
Nämä isohkot palaset ihan hyvää pottumuusin ja salaatin kera,
mutta eiköhän se grillattuna tule taas jatkossa olemaan
se normi ja säännöllisyys!!
Aaaah, maksakastiketta - sitä herkkua tulee syötyä liian harvoin. Minäkin tykkään maksalaatikosta kylmänä ja myös maksamakkarasta. Perniön maksamakkara on hyvän tuhtia maultaan.
VastaaPoistaTäytyypä kurkkia Perniön maksamakkaraa.... kiva maistella uusia makuja!
PoistaSöin just aamupalaksi tomaattimaksamakkaraa :)
VastaaPoistaLapsena en voinut sietää maksaa (maksalaatikko oli ok, mutta siellä oli ne rusinat..) . Töissä alkuvuosina jouduin tekemään myös ruokaa (vaikka en oikein aina osannut, mutta opin hiljalleen) ja kerran tein maksakastiketta. Yrjötti ajatuskin sen tekemisestä, mutta yllättävää kyllä se tuoksuikin ihan siedettävältä ja maistoin jopa pienen palan. Sen jälkeen tein maksakastiketta joskus kotonakin ja olen oppinut tykkäämään siitä. Mies ei hirveästi tykkää, joten teen harvoin. Sitä vastoin ravintolassa saatan tilata maksakastikeannoksen. En ole koskaan grillannut, pitää varmaan kokeilla sekin.
En minäkään varmaan lapsena siitä tykännyt - kotona ei tainnut juurikaan olla, koulussa ehkä...
Poistaja ihan kuin muistelisin, että maksalaatikko piti silloinkin "jäähdyttää" ennenkuin maistui - kuumana/lämpimänä ei lainkaan.
Maksaa kyllä syömme ja jauhetusta tulee kyllä hyvän makuinen kastike . Grillattuna en ole koskaan kokeillut? Siis valmistatte sen kaasugrillissä ?
VastaaPoistaJauhettuna ei ole itselle taas niin mieluisa... taidan jopa vältellä.
PoistaJuu - kaasugrillissä, ai namskis... tykätään molemmat ihan hurjasti ja onneksi onnistuu grillaus talvellakin!!
Tämäpä oli monipuolinen maksajuttu! Maksa ei oikein makuna ja koostumuksena maistu, siinä on se outo makeahko maku. Mutta maksapatee aurinkokuivatuilla tomaateilla sujahtaa täälläkin usein ostoskoriin. Maksapatee on ihan eri juttu :-D
VastaaPoistaSitten meillä on tuo Musti, jolle maksa on superherkkua. Näin vanhemmiten ja munuaispotilaana täytyy vähän välttää ylenpalttista proteiinin saantia, joten en ole pitkään aikaan enää tuoretta maksaa Mustille ostanut, mutta luulen, että metsästämistään jyrsijöistä hän syö maksat oikein herkutellen.
Oih - unohdinkin tuon maksapateen aurinkokuivatuilla tomaateilla, se on ihan ykkösherkku!!
PoistaJa vastaava kompo on siivutettujakin... eli se tomaatti lienee yksi maksan bestiksistä!!
Ihana Musti... Villi, Vapaa ja Vaaniva... näen sielun silmin kun henkäystäkään päästämättä seuraa saalista ennenkuin.....
Maksapihvit ovat herkkua! Työkaverini on tehnyt sellaisen koodin pätkän, joka lukee työpaikan ruokalistaa ja lähettää kalenterivarauksen ja sähköpostin, kun maksapihvit on löytyneet ruokalistalta. Minäkin könkkään silloin toimistolle vaikka ei osuisi vakio toimistoviikonpäivääni :D
VastaaPoistaOlen aika huono laittamaan itse maksapihvejä, joten se on myös ruoka jonka tsekkaan aina ravintolan ruokalistalta.
Maksalaatikko on ruoka jota en valitse lautaselleni. Maksakastikkeestakaan en oikein tykkää. Maksamakkara ja -pateet ovat taas herkkulistalla.
Maksapihvit sai aikoinaan minutkin lähi-Cittariin lounaalle... oli ruokalistalla....
PoistaSen korvikkeeksi kai alkoi tuo grillaus ja siitä tuli sittemmin se ykkösherkku...
Edellisestä soosista tosiaan 20-vuotta ja itseasiassa taisi tulla nytkin tehtyä äiteen vuoksi...
tuli juttua tässä yksi päivä ja pitihän se sitten yllättää...
Patee aurinkokuivatulla tomaatilla, aah....
Maksaa en mitenkään inhoa, tai karta, mutta taidan sittenkin karttaa :D Muistan, kun kasvissyöjä-ystäväni sanoi 1970-luvulla, kun tilasin lounaaksi maksakastiketta, että ai sinä syöt p***an suodattimia. Ei ehkä ihan lääketieteellisesti todistettu teoria, mutta jäi mieleen. Ensimmäistä lasta odottaessa v1982 sain kehoituksen syödä maksaa nostaakseni hemoglobiinia. Kammo jäi niiltä ajoilta: aamupahoinvointi plus maksalaatikko tai -makkara aiheutti ikuisen kammon. Kokkasin kyllä maksaruokia perheelle, ja edelleen maksalaatikko kuuluu lasteni vaatimuksesta joulupöytään, mutta itse skippaan sen.
VastaaPoistaMutta söisin hyvin valmistettua maksakastiketta, jos joku valmistaisi sen mulle.
😜suodatin.... hih...
PoistaTotta muuten, tuo hemoglobiini... mulla ollut aina alhainen ja raskausaikoina varsinkin...
Nyt sitä rajoitetaan runsaan A-vitamiinin vuoksi odotusaikana...
Minä taisin tehdä tämän soosin nostalgisena yllärinä äiteelle ja kaikille kyllä maistui, mutta tuskin ihan vakikäytänteeksi jää.
Grillattuna kutkuttaa kyllä makuhermoja useinkin!
Maksa on kyllä hyvää ja pihvejä teen kermakastikkeessa, syömme puolukkahillon kanssa tietenkin ja isännälle paistan paljon sipulia - itse en sipulilla maksakastiketta sotke. Tykkään myös maksapateesta kovasti ja silloin tällöin sitä ostankin. Nyt tulikin sitten nälkä! Meillä syödään vain kauriin maksaa, sitä en juurikaan osta, jos ostan, koitan löytää lampaan maksaa.
VastaaPoistaOih - maksapatee, aurinkokuivatuilla tomaateilla, namskis.... ehkä kurkittava siihen suuntaan viikonlopun kauppareisulla.
PoistaOih - kauriin maksaa en ole varmaan koskaan saanut edes maistaa.
Maksakastike on hyvää. Minullakin on tosi kauan kun olen viimeksi syönyt sitä.
VastaaPoistaHarvoin tosiaan... toivottavasti seuraavan kerran hieman nopeammin... sillä ihan ok.
PoistaMeidän suussa sulavin kyllä grillattuna.
Suhteeni maksaan 😄
VastaaPoistaAla-asteella koulun keittäjä teki 2 cm:n jauhemaksapihvejä joita inhosin. Ruokavälitunti 45 min ja ulos pääsi vasta kun lautanen oli tyhjä. Jauhemaksapäivinä minä istuin pihvieni ja kylmien perunoiden kanssa pulpetin ääressä, kun kello soitti sisälle. Sitten sain viedä lautasen keittiöön ja pyytää keittäjältä anteeksi etten syönyt.
Maksalaatikko sen sijaan on aina ollut lempparia ja sitten kun opin itse tekemään ruokaa, jauhemaksapihvitkin on maistuneet 😄
Jauhemaksakastikkeeseen porkkanaraastetta 👍, palamaksakastiketta n. kerran kuussa (maassa, heh heh..). Viimeksi taisi olla hirven maksaa, mitä syötiin, pakastimesta löytyi.
Pitkän vastauksen yhteenvetona: Maksa on herkkua (kun muistaa ottaa kalvot pois!), NAM!
Auts... mulla samanmoinen muisto tillilihasta... se ei vaan millään uponnut...
PoistaUkkokulta taas muistelee piilottaneensa maksalaatikkoa reppuunsa ja unohti sen tietysti sinne....
tuoksu vasta paljasti muutaman viikon kuluttua... oi näitä koulumuistoja!!
Hyvä muistutus ! Maksakastike on tosi hyvää mutten ole sitä muistanut tehdä vähään aikaan. Yllätyin aikoinaan kun lounaskahvilassa maksakastikkeella oli ihan runsas menekki eli kyllä sen syöjiä on /olisi jos sitä nykyään on edes missään tarjolla.
VastaaPoistaJauhemaksapihvit ostan valmiina jos niitä on kaupassa . Ja maksamakkaraa menee aina välillä. Se on myös meidän Arttu-kissan suuri herkku. Ja maksan kanssa ; oli se sitten pihvinä, palana tai jauhettuna ilman muuta paljon sipulia ja puolukkahilloa. Maksalaatikko menee muutenkin, mutta meillä siihen kuuluu kylkeen punajuurisalaatti .
Yllättänyt minäkin lukiessani kommentteja, että kuinka monen herkkua maksa onkaan...
PoistaEnnakkokäsitykseni kun vei toiseen suuntaan....
Itseasiassa olin itsekin vakiasiakas lähi-Cittarissa kun siellä oli maksapihvi ruokalistalla...
listan vaihtuessa vaihtui kantakuppilakin, kotiin... heh heh...
Joten on sitä maksan perässä menty... kuten tuolla Kepponenkin kertoi!!
Jauhemaksapihvejä teen silloin tällöin, mutta maksan paloista tulee harvemmin soosia tehtyä. Maksalaatikkoa en ole koskaan tehnyt itse eikä sitä ole tullut ostettua sen jälkeen kun lapset muutti omilleen, ehkä joskus pitäisi ostaa. Maksamakkarasta ja -pateesta en tykkää. Ehkä kaikesta ei tarvitse tykätäkään.
VastaaPoistaSe on totta, ettei kaikesta tarvitse tykätä... olen ihan yllättänyt miten moni tykkää maksasta...
PoistaMinä en ymmärrä miksi vierastan jauhemaksajuttuja... ja en ole minäkään koskaan tehnyt itte maksalaatikkoa... enkä usko tulevan tekemäänkään... tämä soosi-idea tuli oikeastaan jutuista äiteen kanssa... yllätin...
Voi muistot! Tuotteen maksamakkara oli kyllä niin hyvvee, sitä kaipaan edelleen.
VastaaPoistaMaksamakkarasta tykkään, ja useimmiten jos itse ostan, niin se on sitten viipaloitua aurinkokuivatulla tomaatilla. Jauhemaksapihvejä tein aikoinaan, saakohan vielä jauhettua maksaa kaupasta..... En ole muutoin koskaan ollut maksan ystävä, maksamakkara ja jauhemaksapihvit kelpasivat ainoastaan. Maksalaatikosta en tykkää yhtään. Mutta nykyään joskus ravintolassa valitsen maksapihvin ja se on ollut ihan hyvää.
Itä-Savossa oli kerran Sokoksen mainos, 'Kelvotonta maksaa' luin. Ihmettelin, miksi ne kelvotonta maksaa myy ja vielä mainostaakin :)
PoistaJos vain kaupassa on lihatiski, niin jauhavat kyllä maksan kun vain pyytää (ja on mitä jauhaa) - minä täällä meillä taannoin sitä kysyin, kun jauhettua maksaa ei juurikaan valmiiksi pakattuna enää saa.
PoistaTähänkin kohtaan voisi sanoa "kyllä ennen oli kaikki paremmin": kaupasta sai jauhettua maksaa hyllystä 😄
Maksalaatikoista on muuten tullut jotenkin kuivia, minun mielestä. Siksi pitäisi olla sitä jauhettua maksaa, että voi senkin tehdä itse.
Vai vielä kelvotonta maksaa 😂
Siis oliko "Firman" nimi TUOTE? Ja tuo "kelvoton" maksa oli niin hyvä juttu, että kerroin eilen työpiknikilläkin...
PoistaMeni maksaan meidänkin jutut...
Olen tämän postauksen myötä ollut tosi yllättänyt miten moni tykkää ja menee maksan perässä jonnekkin...
Itseasiassa niin menin minäkin... maksapihvit lähi Cittarin listalla sai pihinkin syömään usein "ulkona"
Nyt on maksaherkut säännöllisesti ulkona - sillä grillattuna se on taivaallisen hyvää...
Jauhettuna on Prismoissa mielestäni aina, mutta itse jotenkin vierastan sitä muotoa... jääkin ne rasiat sinne kauppaan!!
Olikohan vanha Marttojen "Penninvenyttäjän keittokirja", semmoinen ohut vihkonen, mistä sen jauhemaksa-porkkaraastekastikkeen ohjeen löysin 😊 Siitä tuli yksi meidän suosikeisista, ei puhettakaan, että olisin saanut siitä evästä seuraavalle päivälle 😂
PoistaLihatiskit tahtoo olla täällä seudulla katoavaa perinnettä. Tiskit täytetään muoviin pakatuilla tuotteilla. Kalatiski sentään on vielä paikallisessa Cittarissa säilynyt.
PoistaJoskus lukihäiriö jumittaa, eikä millään hyväksy ymmärtämään oikeinkirjoitusta Ü Ala-asteella luin monta kertaa Jeesus meni naisiin, kun kirjassa luki Jeesus meni Nainiin. Opettaja oli kärsivällinen ja luetutti kohdan niin monta kertaa, että meni lopulta oikein :)
Joo. Tuote oli tämä osuuskunta nimeltään ja Olavinlinnan silhuetti oli vielä logossa. Silloin kun ruokaa tuotettiin lähellä ja myös jalostettiin mahdollisimman lähellä, ettei kantturoita kuljetettu maan ääriin stressilihana. Meilläkin tuotettiin ruokaa, maitoa ja lihaa. Myöhemmin tuotanto tai yrittäjyys vaihtui sitten Saimaalla uiviin kaloihin, jossa ennätin itsekin olla apukätenä muutaman vuoden.
Aikoja sitten tulikin paistettua maksapihvejä ja tehtyä itse maksalaatikkoa.
VastaaPoistaNykyään tulee syötyä välillä maksamakkaraa ja valmis maksalaatikkoa.
Mutta yleensä ottaen maksa on meillä ruokavaliossa sellainen mitä
syödään kyllä harvoin.
Herkullisen kastikkeen oletkin tehnyt.
Aurinkoista loppuviikkoa!
Oih - itte tehtyä maksalaatikkoa... sitä en ole tehnyt koskaan...
PoistaJa tosi harvoin ostetaan... oikeastaan vain kyläkaupasta, jos kauhea nälkä.... sekun maistuu vain kylmänä!
🤣rasia puoliksi ja taas jaksaa polkea!!
Maksa on niin hyvää! Kaikissa muodoissaan.
VastaaPoistaVanha rouva, kts. minun laittama kommentti... 😉
PoistaOi ihanuus miten ihania muistoja Maksa nostatti....!
PoistaOletko maistanut broilerin maksaa? Jos et, niin suosittelen.
VastaaPoistaMaksamakkara on hyvää, samoin maksalaatikko. Olen luullut olevani poikkeava, mutta näköjään en olekaan.
Jos olenkin, niin siitä on liian kauan aikaa.. mistähän sitä saisi, kauppahallista?
PoistaTiedätkös, mulle tuli ihan sama tunne, kun olen kommentteja lukenut... että olen poikkeava, kun maksa on ihan herkkua (grillattuna)
jännä juttu...
Broilerin maksaa saa parhaiten pakasteena aivan peruskaupoista tai ainakin vähän isommista.
PoistaEn ole koskaan ostanut maksaa enkä tietenkään siten valmistanutkaan (maksalaatikko käy sekä rusinoilla, että ilman). En ole tykännyt, mutta viime aikoina on tullut mieleen, että pitäisi joskus rohkaistua ja tilata sitä ravintolassa. Paitsi, ettei tule käytyä ravintoloissa syömässä.
VastaaPoistaTästä aasinsiltana Vanha rouva, joka tuli jo muutenkin maksasta mieleen. ♥ Että Rouva oli täällä Helsingissä (vuonna 2019?!), treffattiin ja mentiin Juttutupaan syömään. Oli lounasaika, mutta nainen sai kuin saikin á la carte -listalta silti toivomaansa maksaa!
...olihan minun etsittävä siitä kertova postaus:
https://stansta.blogspot.com/2019/04/oi-kuinka-mukava-paiva.html
Piti käydä lukemassa teidän ihanasta päivästä ja jo vain oli herkullisen näköinen maksa-annos!!
PoistaIhania kommentteja tullut paljon - niin yllättynyt!!
Mä suhtaudun hiukan varauksella maksaan ”kokonaisena”. Maksamakkara, maksalaatikko ja jauhemaksapihvit (jauhettua maksaa ja perunaa) on mun suosikkeja. Itseasiassa söin juuri iltapalaksi maksisleipiä.
VastaaPoistaHih, hauskaa... mulla taas on "varauksellisuutta" jauhettua kohtaan...
PoistaNiin jännää mistä nämä ruokajutut saa vaikutteensa ja makunystyt tottuu erilaisiin kompoihin...
Maksalaatikko- ja makkara on hyvää mutta maksa(kastike) muuten ei enää uppoa.
VastaaPoistaOlen ollut tosi yllättynyt, miten paljon meitä maksansyöjiä on....
PoistaIhan väärässä olin ennakkokäsitykseni kera...
Kannattaa siis kysyä...
Maksapihvit kera runsaan paistetun sipulin ovat suurta herkkua. Samoin tykkään maksakastikkeesta. Maksamakkarapötkön ostin tänään kaupasta. Samoin ostin Saarioisten maksalaatikkoa rusinoilla. Maksapihvit ja -kastikkeen teen kyllä itse, mutta maksalaatikon ostan yleensä kaupasta. Sitä äitien valmistamaa. On niin hyvää.
VastaaPoistaJuuuu - SIPULI on maksan paras kaveri... ja toiseksi sanon mustapippurin.. juuri rouhitun....
PoistaSama juttu, en ole koskaan edes kokeillut tehdä maksalaatikkoa itse... Äitit sen homman hanskaa, joten luotto säilyköön...
Mä en vaan jotenkin pysty syömään maksaa. 🙈 Vaikka se olisi vissiin aika edullista, ja eikös siinä ole jotain vitamiinejakin. 😅 Mutta maksaa mitä maksaa, niin en syö.
VastaaPoistaHih - tiedätkös, että luulin enemmän tulevan juuri tällaisia kommentteja, ettei maksa uppoa...
PoistaIhan ihmeissäni... makuasiat on niin hauskoja... ja saa usein pohtimaan, että miten se oma makuaisti on sellaiseksi kehittynyt, kuin tällä hetkellä on... ja millaiseksi vielä kehittyykään...
Mikähän kummajainen minä oikein olen, kun en syö missään muodossa, enkä missään tilanteessa maksaa. Olen muutenkin hirveän nirso syömisten suhteen. On paljon muitakin ruokia, mihin en kajoa. en myöskään valmista maksaruokia. Mies tekee ne itse itselleen, hän tykkää.
VastaaPoistaNo nyt yllätit... sinäkö nirso???
PoistaOlen saanut ihan erilaisen käsityksen, että luonnossa rapisevista voipapereista kääriytyy auki milloin mitäkin....
Lapsuudestani saakka maksan haju on ollut minusta etovaa, joten maksa ei kuulu ruokavaliooni. Kouluaikojen inhokkiruoka oli maksarisotto, jossa oli noin 2x2 cm kokoisia maksakuutioita ja kuivaa riisiä. Ei mennyt alas edes piimän kanssa! Mieheni tykkää maksasta ja tilaakin sitä ravintoloissa syödessämme, koska kotona ei sitä saa. Maksamakkaraa ostan joskus miehelleni, mutta itse en sitäkään pysty syömään. Kerran tosin Espanjassa tilasin vahingossa vasikanmaksaa ja söinkin siitä hiukan lihan makua ihmetellen puolet, kunnes annoin mieheni maistaa. Hän sanoi heti sen olevan maksaa. Tarkistin sitten ruokalistan sanan, jota en ollut tiennyt - maksaahan se.
VastaaPoistaMaksarisotosta en ole koskaan kuullutkaan.... mulle kamalin ruokamuisto koulusta on tilliliha... se ei mennyt alas millään....
PoistaUkkokultani taasen oli piilottanut maksalaatiko reppuunsa... unohtaen sen... paljastui myöhemmin vasta tuoksusta...
Uuden repun sai ja huudotkin, tottakai...
Makumuistot... niin jännää miten ne suussa-sulavat ja -sulamattomat maut kullekin muodostuu...
Makoisaa viikonloppua toivotellen....