torstai 3. huhtikuuta 2025

Arkista kalaa ja pottupaatteja

Syö silliä...
se oli näet Aprilli-tiistai, kun nappasin kaupasta
purkin anjovista!

Olen varmaan viimeksi "maistanut/nähnyt" sitä rakkaani
Napoletana-pizzassa
Se oli näet Ukkokultani vakiovalinta,
kun seurustelun alku- ja myöhemmässä vaiheessakin
menimme "ulos syömään"
Muistaakseni anjovista, tonnikalaa &kaprista. 
 
Pizza ei ollut nyt mielessä, eikä edes Janssonin kiusaus...
vaan teki mieli kalaa(n)
Meiltä löytyy kyllä aina pakastimesta jotain kalaa.

Seitifileitä nappasin sieltä tällä kertaa
 ja e
ilen pilkotut tillin loput ei olleet ehtineet vielä edes pakkaseen - pussiin vasta.


Runsaaseen "sipulikylpyyn" fileet pääsi

anjovikset, tillit ja sitruunapippurit

 ja lopuksi sipulinen kermakin päälle

Lapset nimitti aikoinaan lohkopotut paateiksi
- joten sillä nimikkeellä mennään taas.

Koska kaloista tulee nyt varmasti kermaisen kosteita,
niin pottuihin halusin rouskuvampaa rapeutta
- siksi hiukkasen panko"rouhetta" päälle.  

Uuniin- nämä soikeat kipot mahtuu kivasti samaan aikaan

Pottupaatit pyöräyttelin puolivälissä kypsymistä ( n.20min ) uudelleen
- suihkin öljyä ja toistin samat mausteet

Sillai tyypillisimmin meillä lohkot tehdään.

Näin sekä rapeus, että maku on taattu. 
Ja takas uuniin, ainakin 10min

Sit se onkin jo syömistä vaille valmista.


Porkkana-valkojuuriraasteeseen (kun se tuppaa olemaan kuivaa)
menin laittamaan säilykeananasta.
Se oli nypittävä omasta annoksesta pois
- ei vaan uppoa missään oikeassa ruoassa hedelmäsäilykkeet,
ei sitten millään. 

Koska olet anjovista käyttänyt ja miten?
Onko sitä enää pizzoissa - Suomessa?
 Italiassa ainakin sardellia, sardiinia... meidän purkeissa lienee kilohailia!

Jansson on kyllä loistokompo maustamaan "mauttomamman" kalan
Kompo menee ehdottomasti jatkoon
- Ukkokullalle palasi nuoruus mieleen
ja oli aivan ihastuksissaan. 

16 kommenttia:

  1. Tuosta ateriasta tykättäisiin kovasti meilläkin. Kari perunapoikana :-) ja molemmat myös kalan ja anjoviksen ystävinä. Anjovista tulee käytettyä vain aika harvoin. Ehkä uutena vuotena janssoninkiusauksessa ja Äitini lohireseptissä jossa puolikkaan lohifileen päälle anjovisviipaleet (yksi purkki) ja juustoraastetta ja uuniin. Lapsetkin yllättäen tykkää ja lohi mastuu sopivasti ilman suolaa. Kätevä ja takuuvarma.
    Mutta tuo pankojauho innostutti minua kun meille oli sellainen pussi jostain ilmaantunut kaappiin :-) enkä ole sitä missään koskaan käyttänyt. Nyt voin senkin pussin ottaa käyttöön. Lohkoperunat kun kuuluu usein meillä siihen "sunnuntairuokaan" Kiitos vinkistä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mietittiin, että miksi anjovis on unohtunut... sitähän voisi olla aina jemmassa kaapissa.
      Tuo lohifile idea kuulostaa hyvältä - menee kokeiluun ehdottomasti.
      Pankojauhetta on meillä aina rapsakoittamaan jättikatkarapuja... mutta rapsakoittaa kivasti muutakin.
      Mistähän se on teidän kaappiin putkahtanut? Hih....

      Poista
  2. Ulrika50v.blogspot.com3. huhtikuuta 2025 klo 7.11

    Nam nam ! Mä käytän anjovista vain janssonin kiusaukseen , niin hyvää !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jansson kyllä sopisi varmasti moneen ja olisi helppokin, mutta unohduksissa on ollut meilläkin vuosikymmenet!

      Poista
  3. Oli varmasti hyvää! Paitsi se ananas – minäkään en voi sietää sitä missään ruuassa. Kyllä se mehussa ja hedelmäsalaatissa on paikallaan.
    Anjovis on herkkua täälläkin ja muutama siivu on pakko laittaa pizzan päälle, jos anjovista vain jääkaapissa on. Janssonin kiusaus on ihanaa, joten voin kuvitella tämän ruokasi ihanat maut, namnam!
    Teen myös aika usein Nizzan salaattia, johon tulee anjovista ja tonnikalaa. Siitä on niin monia versioita, mutta itse pistän siihen mieluiten keitettyjä uusia perunoita ja kananmunia. Kaprikset muuten maistuvat siinäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tulee nyt anjovista hommattua kaappiin - monia ideoita ja niin hyvää helpolla! Miten lie unohtunutkin...
      Hih - kiva että löytyi "Ananas-sisko" - tuo on töissäkin välillä pöytä keskusteluna - varsinkin pizza ananaksella tai ilman...
      Ehdottomasti ilman - jää muuten syömäti. Tuoreena tykkään kovastikin... ihan sinällään tai muiden hedelmien kera.
      Mutta säilykkeenä ei kyllä oikein uppoa missään.

      Poista
  4. Hyvältä näyttää. Porkkanaraasteeseen suosittelen laittamaan vähän suolaa ja hiukka öljyä - nostaa raasteen asteen ylemmäs.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ideasta - ihana oliiviöljy voisikin "voidella" ja kruunata kuivahkon maun... sitruunamehua olen myös suihkinut välillä.
      Mun sitruuna-suihkepullo unohtui vain viikonloppuna tyttären tykö... no - tuo tänään takaisin...

      Poista
  5. Tykkään anjovispitsasta ja teen sitä aina välillä. Muistelisin että on sitä joskus saanut pitserioista Suomessakin. Vaan on taas teillä ihanat herkut! 😋Poimin idean talteen tänne. Kivaa viikonlopun odotusta🌞

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih - se oli juuri pizzerioissa 80-luvun alussa, kun Ukkokultani sitä aina tilasi...
      Varmaan löytyy vieläkin, mutta kun ei tule käytyä ulkona syömässä ja jotenkin oli unohduksissa koko anjovis....
      Nyt oli tarjouksessa - toivottavasti eivät poista valikoimista, kun päiväystä vaikka kuinka ja silti -70%
      Hintahan se kiinnitti huomion... olisin hakenut lisää, mutta oli joku muu ostanut jo loput... murr...
      Nyt kyllä jää käyttöön "hinnalla millä hyvänsä" - hih...

      Poista
  6. Täällä eräs, joka menee kanssasi vastavirtaan: minun pizzaani kuuluu ehdottomasti ananas ja anjovista en syö! Laitan säilykeananasta moneen muuhunkin ruokaan. Tuli muuten mieleen eksän pizza Sisiliassa. Siinä oli anjovista, ja mies oli "tukehtua" suolaisuuteen. Söi sinnillä silti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unohtui mainita, että ruokasi näyttävät todella hyviltä, vaikka en itse juurikaan syö kalaa.

      Poista
    2. On se niin jännä tuo gustatorinen aistijärjestelmämme. Samakin ruoka-aine (esim. ananas/anjovis) saa toisen suussa aktivoitumaan aminohapporeseptorit ja toisella karvasseptorit. Välillä joudun selittämään näitä työssänikin...
      Mun suussa kala on maistunut aina PARHAALTA, voisin elää pelkillä vedenelävillä ja eniten niitä meillä kyllä lihaan/kanaan verrattuna käytetäänkin. Mulla juontaa lapsuuteen se kalaan tottuminen - sitä oli aina... muuta syötykään.
      Sun makunystyt ovat saaneet erilaisen alun... kenties...
      Jännä joskus pohtia mistä ne lempiruoat syntyy ja on syntymättä...
      Makoisaa viikonloppua toivotellen!

      Poista
  7. Kokkauksesi näyttävät hyviltä, maistuvat myös varmasti, ken tykkää anjoviksista ja näistä muista purkkikaloista. Meillä mielipiteet kotona jakautuvat tasan 1:1. Minä en pidä purkkilaloista, enkä mistään suolakalasta. Olen niin auttamattoman kranttu. Kyllä salaatit, mukana ananaskin maistuvat ja hauki- sekä ahvenfileet. Niin ja tietysti paattipotut, niitä olen joskus tehnytkin.

    VastaaPoista
  8. Olipas kiva lukea tätä postausta. Minäpäs kokeilen sun tapaa kahdesti maustaa uunissa tehtävät potut, vaikuttaa niin jännältä tavalta.

    Mä olen laittanut anjovista tonnikalakastikkeeseen. Siinä kaadetaan ensin tonnikalan öljy pannulle, lisätään 1-2 chiliä, 2 valkosipulia ja anjovikset +anjoviksen öljyä (laitan noin 8 sipaletta) . Kun anjovikset on sulaneet öljyyn, lisään tonnikalat ja oliiveja (voisi laittaa kapristakin, jos siitä tykkää). Sitten päälle kanelia ja 700 g tomaattimurskaa. Tähän kastikkeeseen lisään keitetyt spagetit ja vähän sen keitinvettä, sitten persiljasilppua ja sitruunan mehua.

    Tulee superhyvää.

    VastaaPoista
  9. Minä käytän anjovista Janssonin kiusauksessa ja myös parsakaalipastassa.

    VastaaPoista

Kiitos kiinnostuksestasi sivujani kohtaan.
Pienen pienikin kommentti
lämmittää AINA SUURESTI mieltä!