Aina olen nauttinut seikkailuilta palata keittiöön,
mutta tällä kertaa oikein erityisesti...
Sillä kun viikon veti lihaa kaksin käsin
- joka oli kyllä todella hyvää,
erinomaisia oivalluksia ja mausteita.
- valaanlihakin tuntui enemmän naudalta, kuin merenelävältä.
Traanista valmistettu "Muktuk" oli ehkä ainoa,
joka jäi pitkäksi aikaa pyörimään suuhun
vaikka olikin pitkään ja taidolla kypsytetty
Sen verran tiukkaa valaanrasvaa, ettei purukalusto meinannut riittää.
Kyytipoika kylkeen oli ihan kiva!!
Ainahan se on maassa syötävä maan tapaan!
Muktuk on (ainakin ollut) tärkeä ravinnonlähde
ja kauppatavarakin jäätiköiden ihmisille,
saaristoalueilla ja kivikaudella laajemminkin.
mutta tällä kertaa oikein erityisesti...
Sillä kun viikon veti lihaa kaksin käsin
- joka oli kyllä todella hyvää,
erinomaisia oivalluksia ja mausteita.
- valaanlihakin tuntui enemmän naudalta, kuin merenelävältä.
Traanista valmistettu "Muktuk" oli ehkä ainoa,
joka jäi pitkäksi aikaa pyörimään suuhun
vaikka olikin pitkään ja taidolla kypsytetty
Sen verran tiukkaa valaanrasvaa, ettei purukalusto meinannut riittää.
Kyytipoika kylkeen oli ihan kiva!!
Ainahan se on maassa syötävä maan tapaan!
Muktuk on (ainakin ollut) tärkeä ravinnonlähde
ja kauppatavarakin jäätiköiden ihmisille,
saaristoalueilla ja kivikaudella laajemminkin.

Ukkokullan mielestä nämä näytti Dominokekseiltä,
mutta voisinhan nämä Puk-Vukkejakin!
Punajuurikolikoita vuohenjuustotäytteellä
- reilusti yrttimausteita ja pikkuisen mustapippuria.
Kiva lisuke broiskun jauhelihasta tehdylle murekkeelle,
jota kerrostin ja kevensin
vihanneksilla ja mustapekkajuustonokareilla


Varmaan mettässäkin olisi vaikka ja kuinka sienisaalista,
mutta minä sienestin kaupassa!
Houkutus suuri, kun löytyi Eilisen Tähdet lootasta
0,05senttiä/loota...
En ole ennen vuoristopyökkisieniä (shimejiä) maistanutkaan,
ehkä wokissa ruskeita vastaavia,
mutta näitä valkoisia en koskaan

Pinaatitkin eilisiä - iso pussillinen 0,22sentiiä
- joten pakkohan nekin oli noukkia ja pannulle kaveriksi heittää.

Vuohenjuustostakin jäi punajuurien jälkeen puolet,
joten loput tomaattien päälle
ja niistä tuli kiva lisuke sienipinaattipedille.

Oli muuten hyvää... piti santsata!!

Alle euron heveissä taasen on ollut tarjolla paprikoita ja munakoisoa
- niitähän on ihana täyttää muilla vihanneksilla, linsseillä, sipulilla
ja ihanilla juustoilla, jotka antaa myös mausteet samalla!!

juureksia/vihanneksia; kaaliporkkanaa ja vaikka mitä!
Onko teillä?
Mielestäni ihan hullua,
kun pitää olla moneltakin valmistajalta valmiiksi
pilkottuja, kuutioituja, suikaloituja
- eihän ne edes säily kauaa...
Eikö ihmisillä pysy enää puukko kädessä ja ole aikaa pilkkoa itte?
Eikä niillä näytä hävikissäkään olevan kova vetoisuus
- kun lähes päivittäin niitä pusseja siellä on.
Kohta en tietty viitti pilkkoa ittekään,
kun niitä noin edullisesti saa.
Onhan ne nopea heittää kulhoon
lisäten vain kanamunia ja juustoraastetta
- sekoitus ja vohveliraudalle
Aivan ihana lämmin
- juuri paistettu aamiais"leipä"
- kyllä tällä polkaisee töihin
- ja mikä parasta, ei lainkaan jauhoja!!

Myös kuutioituja löytyy...
tässä kurpitsaa, mutta usein myös bataattia...

Tuli upeasti väriä kylkeen hävikeistä,
kurpitsakuutioista ja lopuista pinaanteista.
Broiskun fileet leivitin levyesti
kikhernejauhoilla ja potkua lisäsin
chilillä, paprikalla ja sitruunapippurilla.

- kyllä tällä polkaisee töihin
- ja mikä parasta, ei lainkaan jauhoja!!

Myös kuutioituja löytyy...
tässä kurpitsaa, mutta usein myös bataattia...

Tuli upeasti väriä kylkeen hävikeistä,
kurpitsakuutioista ja lopuista pinaanteista.
Broiskun fileet leivitin levyesti
kikhernejauhoilla ja potkua lisäsin
chilillä, paprikalla ja sitruunapippurilla.

Salaatti kylkeen ja syömään.

ihan unohtuneet - edellisestä innostuksesta!!
Tätä menoa on vanha pussi pian tyhjä
ja uuden ostan tilalle!
Grönlannissa oli aamiaisella
ihania chiavanukkaita (=tuorepuuroja).
Ja on jatkossa meilläkin...
ekan sötkötykseni tein
soijajogurttia, maitoa, härkkishippuja, chiansiemeniä
- sekoitus ja yön yli jääkaappiin.
Oli turvonnut tuplasti, joten jaoin kahteen lasiin ja päälle
pakkasesta mansikkaa ja vadelmaa.
Siis niin hyvää...
Suosittelen kokeilemaan
ja voi sötkötellä melkein mistä vain..
kaura-, ohra-hiutaleista jos viljaa syö
- rahkaa, pelkkää maitoa, hedelmiä...
Taivas rajana!!
Nyt on ehkä kerrakseen ruokaa...
Ulkoilua seuraavaksi... tai ehkä kortteilua
- sillä aivan ihania korttitilauksia olen saanut
- ne on levällään tuolla pöydällä
- joten niiden kimppuun ensin ja sitten!!
Iloa syksyisiin puuhiinne,
oli ne sitten mitä tahansa!!
ihania chiavanukkaita (=tuorepuuroja).
Ja on jatkossa meilläkin...
ekan sötkötykseni tein
soijajogurttia, maitoa, härkkishippuja, chiansiemeniä
- sekoitus ja yön yli jääkaappiin.
Oli turvonnut tuplasti, joten jaoin kahteen lasiin ja päälle
pakkasesta mansikkaa ja vadelmaa.
Siis niin hyvää...
Suosittelen kokeilemaan
ja voi sötkötellä melkein mistä vain..
kaura-, ohra-hiutaleista jos viljaa syö
- rahkaa, pelkkää maitoa, hedelmiä...
Taivas rajana!!
Nyt on ehkä kerrakseen ruokaa...
Ulkoilua seuraavaksi... tai ehkä kortteilua
- sillä aivan ihania korttitilauksia olen saanut
- ne on levällään tuolla pöydällä
- joten niiden kimppuun ensin ja sitten!!
Iloa syksyisiin puuhiinne,
oli ne sitten mitä tahansa!!
Ai namnam, minkä näköisiä domino-puk-vukkeja! Vuohenjuusto sopii niin täydellisesti punajuurelle, no tomaatillekin kyllä.
VastaaPoistaHih, niimpä - ihana vuohenjuusto sopii niin moneen....
PoistaMitä ihania ruokia, pitääpä napata ja kokeilla noita punajuuri-vuohenjuustokolikoita , niin herkullisen näköistä sapuskaa että tuli nälkä. 😋 Murekkeet ovat kyllä helppoja ja herkullisia ja hevihävekeistä tekee löytöjä.
VastaaPoistaHih - juu... keittiöön sitä aina kotiin tullessaan ensinnä (mieluusti) palaa...
PoistaRäpeltäminen sapuskan kanssa on niin mieluisaa ja varsinkin "Sulo Vilenin tapaan!"
Voi tota sun mielikuvitusta ruoanlaitossa, ei voi kuin ihailla😍
VastaaPoistaOstan myös mahdollisimman paljon raaka-aineita hävikkilaatikoista ym.alennustuotteita. Niiden perusteella meillä syntyy "ruokalistat" 😀
Hih - kiitos, taitaa ne Alelaarit enemmänkin luoda sen mielikuvituksen... siitä tehdään mitä Sulo Vilenin tapaan ha-la-val-la saadaan!!
PoistaIhanaa etten ole ainoa.... kauppaan mennessäkään ei tartte puutoslistoja, kun ettii vain punalaputetut ja alelootien paikat on jo tutut!
Ai miten kaikkea ihanaa saa vihanneksista ja tuo eilisen tähdet, kyllä on valikoimaa ja herkkuja niistä taiot! Chian-siemenvanukkaat on mun herkkua!
VastaaPoistaMinä olin ihan unohtanut chia-pussin laatikkoon.. kun kaivoin, niin sieltä löytyi muitakin siemeniä...
PoistaNyt ne käytetään ahkerasti loppuun ja chiaa ostan uuden pussin... vanha oli 400g ja uudet kaupassa muuten 300g...
kaikki pienenee, vaan ei hinta - murr
Kyll tuorekset tekevät kauppansa täälläkin. Hävikit katson kaikki ja hyödynnän arjessa.
VastaaPoistaHyvältä kuulostaa - aihe on ollutkin nyt tapetilla. Lounasruokalastammekin jaettiin hävikkiviikot ruokaa päivän päätteeksi, en ilennyt mennä hakemaan, kun en käy siellä muutoinkaan - mulla on aina omat eväät! Tai ei eväät, vaan ihan kunnon ruoka - ainakin omasta mielestä, lämmitettävä ja toisessa rasiassa salaatti.
PoistaTaivas mutta näytti hyviltä safkoilta!
VastaaPoistaja itseasiassa tosi helppoja...
PoistaNam! Nyt on kodinsydämessä valmistunut taasen herkullisen värikästä ja
VastaaPoistanäyttävää. Tekisi mieli ruudun läpi haukata.
Mukavaa alkavaa viikkoa sinne!
Hih - juu... kyllä se keittiö on se kodin❤️ ja sinne seikkailuilta aina ensinnä palaa...
Poistavaikka rakastan kyllä reisuissakin maistella kaikenlaista sellaista, mitä en kotioloissa saa...
Onpas hauskannäköisiä ja varmasti myös herkullisia nuo "punajuurikolikot vuohenjuustotäytteellä".
VastaaPoistaJuuri katselin eilen kaupassa punajuuria ja mietin miten hyvältä ne maistuvatkaan.
Olen koukussa "punajuurilaatikkoon" eli täytyy varmaan taas tehdä sitä herkutteleluun.
Tässä resepti https://www.k-ruoka.fi/reseptit/punajuurilaatikko - helppoa ja suussasulavaa!
Minä luulen etten olisi pystynyt syömään muktukia koska pelkkä kuva valaan nahasta ja rasvata
saa yökkäämään. Kivaa viikkoa!
Punajuuret ovat nyt alle euron heveissä ja meillä niitä syödään "vähän kalliimmallakin" paljon.
PoistaUunijuureksina, raasteina salaattien joukossa, spagettina, vohveleissa väriä antamaan ja joulupöydässä meillä on ollut tuota punajuurilaatikkoa ilman viljaa.
Voi ei.... yökkäämisrefleksi voi estää jotkut makuelämykset... minä olen yrittänyt sen (refleksin) nielaista ensin, niin sitten on saanut ihan mitä vain alas... Mun hurjin on yhä se elävä puujäärän toukka ja merisiilikin oli aika "suussa ensin kierroksia ottava" nieltävä:
Mutta jokin kumma verovoima on pystyä syömään ihan kaikkea, mikä kerta hyvää ravintoa on - varsinkin maissa joissa ei voi valita.
Iloista ja maukasta lokakuuta.... nyt se jo alkoi!!
Herkulliset valikoimat traanin ja muktukin vastapainoksi 💛
VastaaPoistaNäin kauan sitten dokumentin eskimoiden elämästä.
Siitä jäi mieleen sana "mukluk", muistaakseni merkitsi heidän jalkinettaan 🙂
Ohejlmassa oli kauniita rekikoiria.
Pikkupoika teeskenteli potkaisevansa yhtä leikillään niin että mukluk heilahti.
Kyllä - muklukit on jalkineen... pikkuisen minä opin kieltä...
PoistaRekikoiria on ihan valtavat määrät - liikaakin, koska nykyään moottorikelkat alkavat löytyä lähes jokaisen pihalta!
Voi hyvät hyssykät miten kivoja ruokia kaikki. Tuon kanamurekkeen idean nappaan ihan justiinsa omakseni :-).
VastaaPoistaNiin kiva kun on syödä maassa maan tavalla niin kyllä se oman maan ja nimen omaan oman maan kasveista tehty tuoka on usein sitä ihan parasta.
Tuorepuuroa karsastan niinkuin muitakin puuroja , mutta ehkäpä sittenkin :-) tuo chiasiemenpuuro voisi olla vaikka iltapala....harkitaan :-).
Ruoka on kyllä niin mielenkiintoinen kulttuurisestikin ajatellen - hengissä selviytyminen on muokannut sitä monella tapaa ja aivan ihanaa on siihen tutustua (ja maistaa myös) = aina kun vain mahdollista! Tämä meidän yltäkylläisyys valita tuntuu välillä ihan käsittämättömältä ja hyvä, että hävikkiä on nostettu nyt kunnolla puheenaiheeksi ja kehitelty "tekojakin" sen vähentämiseksi.
PoistaKiva jos mureke menee jatkoon ja Hei... kun lusikoit chiansiemen"mössöä" - niin sehän on VANUKASTA, EI PUUROA... näin minäkin huijaan itteäni.. eilen heitin joukkoon pakaste kirsikoita - namskis... oli muuten hyvää!!
Herkullisen näköisiä ruokia, nam!
VastaaPoistaNoista valmiiksi pilkotuista kasviksista ja juureksista minä ajattelen niin, että kyse ei ole välttämättä ihmisten kiireestä, vaan siitä, että on ajateltu heitä, joille pilkkominen, pieniminen ja raastaminen tuottaa vaikeuksia. Esimerkiksi reumaatikot ja nivelrikosta kärsivät.
Tai jospa nuo valmiiksi pilkotut ovat sitä epäkuranttia tavaraa jota ei voi sellaisenaan laittaa myyntiin, mutta kun sen pilkkoo ja suikaloi ja viipaloi, porkkanasta voi ottaa ylimääräisen "pikkusormen" kyljestä pois tai jotain vastaavaa 😜😄
Muistan kun aikanaan valittiin vuoden turhakkeeksi saippua-automaatti.
Mekin oltiin Mursun kanssa ensin sitä mieltä, että no totta, on se melkoinen turhake. Mutta muutaman päivän kumpikin oli tahoillaan miettinyt asiaa ja tullut siihen tulokseen, että meitä on monen laisia ja joillekin ihan tavallisen pumppupullon painaminen voi olla ylivoimaista 🙁
Joskus 30 vuotta sitten taivastelin valmiiksi pilkottuja nakkeja: "eikö nyt nakkeja osata pilkkoa!" - ne oli suunnattu lähinnä nuorille, samoin oli valmista lihapulla-/lihamuretaikina, muistatteko? Mureketaikinaa on näköjään vieläkin.
Oot pöllö ihan oikeassa... ettei kaikilta pilkkominen suju - vaikka minä ja kolleegani esitellään ja opastellaan mielellään helpottavia apuvälineitä siihen... että se omatoimisuus säilyisi mahdollisimman kauan ja "tekemistä riittäisi" - mutta tuossa kohtaa alan muuttua punaiseksi, jos nuorille on oltava pilkottuja nakkeja.... hih... ja ne valmiit mureketaikinat... kerran kokeilin ja en tiennyt paistoinko ranskanleipää vai... no.... ärsyttää, kun "edullista" venhäjauhoa tai muuta gluteenia työnnetään jatkoksi moneen juttuun. Ja sit sekin, että kun raasteita, kuutioita ja muita muotoja pitää olla niin monelta valmistajalta... eihän ne tuorekset kauan säily (käsiteltynä) tuntuu oikeasti tahalliselta hävikin tekemiseltä... eilenkin oli niitä raastepusseja hävikkilootassa 8kpl.... murr...
PoistaJa onhan se hauskaa kun tekniikka kehittyy... pelästyimme, kun koti saippuapullosta (joka on pullossa liilaa nestettä) putkahtikin painaessa vaahtoa.... hih... Palmolive!
Jaahas. Kiirettä pitää, jos meinaan kaikki sun herkut matkia. Punajuuria jo ostin!
VastaaPoistaNälkähän on joka päivä....
Poista