keskiviikko 3. syyskuuta 2025

Uppopaistoa

Uppopaistoa - friteerausta - harrastatko?
Meillä ei muuta kuin munkkeja.
Tai kyllä - kerran kokeilin tippaleipiä
- olivat ehkä enemmän "tippakasoja"!

Näihin ihanuuksiin - tiikerirapuihin
olen saanut tyttären anoppilassa
oikein kädestä pitäen oppia.
Kattokaas miten siististi selkäranka on auki, 
eikä yhtään peräsuolen pätkääkään näy!
Kova homma muuten!

Ja kun opissa oltu, niin vävy toi seuraavalla kerralla 
jättipussin rapuja tullessaan!
Pakkohan se oli ryhtyä kokeilemaan omin nokkineen
- että onnistuisiko!!
Ja itteni tuntien tietty kokeilemaan onnistuisiko jotenkin ilman viljaa!

A) ilman mitään frittisoosia  - kuivahti sitkeän mauttomaksi -> ei hyvä!
B) Koskenlaskijadippi - hyvää, mutta karkasi paistossa -> ei hyvä! 
C) Koskenlaskija ja pankojauhot -> jatkoon...

Viimeksi mainittu, vaikka gluteenitonta onkin - niin arvelutti!! 
3½-vuoteen en ole syönyt missään muodossa mitään viljoja!
CRPS on pysynyt siedettävän kivun rajoissa
 ja synoviaalin kasvu on hidastunut.
Silti yksikään lääkäri ei usko ravinnon vaikutukseen...
vaikka meitä on täällä Turun seudulla kaksi muijaa
joilla se on auttanut! 

Kolmas kerta toden sanoi, eli vaihtoehto
C) Koskenlaskija ja pankojauhot

Upotus ensin löysään Koskenlaskijaan ja päälle
niin niukasti kuin mahdollista gluteenittomia pankojauhoja.
Pitämään juuston paikoillaan ja
tuomaan hieman rapeutta!
Ihan mielettömän hyviä....
Nuoriso oli jopa sitä mieltä,
että parempia kuin missään ravintolassa!


"Soossia" jäi sen verran reilusti ja öljykin teki mieli "paistaa loppuun".
Joten seuraavana päivänä kukkakaalia rapujen jatkoksi.
Ihan mielettömän hyviä nekin!

Kun vain keksisi pankojauhoille
jonkun jauhottoman vaihtoehdon
 - vinkkaa ideoita....
Pelle Peloton kokeilee mielellään!

29 kommenttia:

  1. Kiesus kun on hyvännäköisiä ja varmasti myös - makuisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat kyllä - mutta tuskin menee jatkoon meilläkään... niin isotöistä varsinkin se putsaaminen!

      Poista
  2. Katsoin ensimmäistä kuvaa, että mitä ihmeen toukkia siinä...
    Mutta friteerattuina näyttivät ja varmasti maistuvat herkullisilta. Ehdottaisin jauhoiksi kikhernejauhoja. t.Selja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis K-I-I-T-O-S.... kikhernejauhot on jäänyt kokonaan noteeraamatta... ja nyt niitä jo löytyykin meiltä - kiitos, oli ihan Prismassa... samassa hyllyssä, missä manteli- ja cassava(manioki)jauhjoja, joita jo kotoa löytyy. Ovat kyllä friteeraukseen liian ohuita (kun halusin sitä rouskuvaa rapeutta), mutta varmasti menee kokeiluun esim. vohveleissa ja kasvis-juurespihveissä. Mutta kun minut kauppaan sait... niin sieltäpä, samasta välistä löytyi tapioka-ryynejä... niillä aion seuraavat kukka- ja parsakaalit kokeilla - iso kiitos!! Ilman sinua, ei siihen väliin olisi ollut tarkkasilmäisesti tullut mentyä!!

      Poista
    2. Kiva, että olin avuksi!
      Kaivelin juuri vanhoja reseptejä, ja olin tehnyt kukkakaalipakorat niin, että friteeraustaikinaan tuli kikhernejauhojen lisäksi riisijauhoja. Kikhernejauhoista tykkään kun ovat hyvän makuisia ja terveellistä.-Selja

      Poista
  3. Aijai, miten herkullisen näköisiä!

    VastaaPoista
  4. En ole ikinä friteerannyt mitään. Munkkeja tosin olen paistanut. Taitaisin hotkia kaiken sun lautasiltasi pikavauhtia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kauan meni mullakin - joten ei muuta kuin kokeilemaan

      Poista
  5. En harrasta uppopaistamista enkä friteerausta. Kokata olen sentään jo vähän voinut. Enää on edessä kahden ikkunapellin hionta ja maalaus. Oletan, että sain juuri luettua kaiken välistä jääneen, kiitos! Ainakaan tänään ei 'tarvitse' liikkua minnekään = koska pikkuvarvas! Nautinnollista alkanutta syyskuuta! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts - varvasta - fuiksusti hoidit sitoen nimettömään kiinni... ei luudu väärin!!

      Poista
  6. Mites mantelijauho toimis? Kun leipäsissä ainakin hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä multa kyllä löytyykin, mutta se on niin ohutta... samoin kuin cassava, maniokki... mutta löysin tuosta viimeksi mainitusta ryynejä, Tapioka-ryynejä kun menin etsimään kikhernejauhoja (jotka myös jauhettu tosi ohueksi) - aion kokeilla niillä kukkakaaleja jossain vaiheessa

      Poista
  7. Munkkeja paistan aina silloin tällöin, mutta siihen sitten jääkin meidän ruokakunnan uppopaistamiset. Aika näpertäminen noissa tiikeriravuissa on ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu - tiikeriravut vaikka ovatkin taivaallisen hyviä - niin ei mene jatkoon... hieman jo vihjaisin vävyllekin, että ei tartte tuoda lisää...

      Poista
  8. Meillä friteerataan kerran kesässä ulkona ja se yleensä riittää sitä huvia sillä seuraavana päivänä ei öljyn tuoksukaan enää oikein houkuta. Katkarapuja en ole kokeillut mutta kaikkea muuta. Kaikenlaisia kasviksia sellaisenaan ilman frittitaikinaa, broileria, valmiita pakaste ranskanperunoita, sipulirenkaita, juustotikkuja.... Sinulta nappasin muistiin tuon koskenlaskija+pankojauho yhdistelmän mutten osaa kyllä vaihtariksi antaa mitään tilalle :-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas jännää, että minä ja muutkaan ei kiinnittäneet mitään huomiota öljyn tuoksuun...
      Ostin sellaisen 4litran ison pullon S-marketista Coopin friteeraus rypsiöljyä... on tosi tuoksuton, koska olen tuoksuherkkä.
      Eikä roiskunutkaan... käytän toki aina korkeaa astiaa, kun olen niin surkea siivoamaan jälkiäni....
      Minä löysin Seljan avustuksella tapioka-ryynejä ja aion kokeilla niitä seuraavaksi, mutta pirskatti kun kukkakaali on kaupoista loppu.... vain sikakallista luomua tarjolla!

      Poista
    2. Minäkin olen aika hajuherkkä nimenomaan öljyn tuoksulle ja siksi helposti kartan grillikioskeja :-) varsinkin jos yhtäänkään tunnistan vanhan /paljon käytetyn öljyn tuoksun. Pistän tuon COOP-öljyn muistiin ensi kesää varten :-).
      Ja tosiaan varsinkin sellaisten rasvaroiskeiden siivous GRRRR !!!

      Poista
  9. Minä en ole ikinä friteerannut mitään. Esikoinen haluaisin friteerata milloin mitäkin ja olen sanonut, että ulkogrillillä voit friteerata ja kaikki jälkjet siivoat ihan itse. Toistaiseksi hänelläkin edelleen friteeraamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terhille tuossa juuri vastasin miten siistiä oli Coopin friteerausöljyllä friteeraa.... ei siivoa, ei tuoksua...

      Poista
  10. Munkkien lisäksi en ole minäkään mitään friteerannut. Nämä kuvat saivat veden taas kielelle, mikä ennakoi mahdollisia kokeiluja. Kiitos!

    VastaaPoista
  11. En oo etes munkkeja tehnyt itse, enkä tippaleipiäkään kokeillut. Eikä tule mieleen, olisinko mitään muutakaan kuumassa öljyssä kypsyttänyt. Olisinko joskus tehnyt ranskalaisia, bataattisellaisia tai ihan perunoista. Jos olen, niin ei ainakaan ole syttynyt rasva palamaan.

    Mieluummin turvallisemmin uunissa paneroituna rapeutta syötävien pintaan, kuin öljyssä. Mutta nyt tekisi mieli kokeilla pärämätsejä - silleen oikeasti rasvassa paistaen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pärämätsejä??????
      Ei edes google kertonut mitä ne on, auta pliis???

      Poista
    2. Tungen tähän väliin: Pärämätsit ovat tataarien perinneruoka, mausteisia lihapiirakoita.
      Erään ystäväni äiti on mestari tekemään niitä.-Selja

      Poista
  12. Munkkirasvan kanssa käryttäminen on ainoa friteeraus kokemukseni..muuten friteerattu Norsi (on siis kala) on herkkua tuolta meidän kalapuohista ostettuna!

    VastaaPoista

Kiitos kiinnostuksestasi sivujani kohtaan.
Pienen pienikin kommentti
lämmittää AINA SUURESTI mieltä!